Anna
Kaal

Kandidaat #8 gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022

Focus:

  • Toekomstbestendig beleid/Goed onderbouwde en doorgerekende plannen

  • Duurzaamheid

  • Circulaire economie


Loopbaan

  • Huismoeder (zelf voor gekozen) - 2021/nu

  • Design Engineer (Werktuigbouwkundige) - Senstata Hengelo - 2020/2021

  • FEM Analyst - Mecal Enschede - 2019


Opleiding

  • Werktuigbouwkunde/Fluid Mechanics Master - Universiteit Twente

Met een afgeronde Master Werktuigbouwkunde en een paar jaar werkervaring zou je me misschien niet verwachten in de gemeenteraad. Ik denk juist dat ik vanwege mijn technische achtergrond veel kan bijdragen aan de uitdagingen in de gemeente Enschede. Ik ben gemotiveerd om problemen goed uit te zoeken en heb voorkeur voor toekomstbestendige en duurzame oplossingen. Op weg naar een circulair Enschede in 2050!


Wie is Anna?
Ik ben Anna Nielen-Kaal. Eerst maar even wat feitjes: ik ben 27 jaar en heb de afgelopen 26 jaar in Enschede gewoont. Ik heb op het stedelijk Lyceum Kottenpark gezeten, heb van 2013 tot 2018 werktuigbouwkunde gestudeerd aan de universiteit Twente en woon momenteel met mijn man en zoontje in een huis in Noord Enschede.

Ik voldoe niet aan het traditionele beeld van een vrouw. Geef mij maar een (japanse)zaag en boormachine om bijvoorbeeld een meubelstuk of kinderspeelhuisje te klussen. Ik ren graag een survivalrun inclusief de modder en de kou. Ik vind het mooi om constructies of andere dingen door te rekenen of daar een slim stukje computercode voor te schrijven. Optimalisatie, de beste oplossing proberen te vinden, goede documentatie en toekomstbestendig werken, je zou kunnen zeggen dat ik een beetje perfectionistisch ben. Ik ben kritisch, maar altijd open om nieuwe dingen te leren.

Dagelijkse bezigheden
Na mijn afstuderen heb ik eerst 2.5 jaar gewerkt, als FEM (finite element method) analyst en als design engineer. Na een half jaar parttime werk en de zorg voor ons zoontje te combineren, heb ik/wij bewust gekozen voor huismoederschap. Hoewel voldoende inkomen belangrijk is, is de rust en tijd voor mijzelf en mijn zoontje mij ook heel wat waard, en ik moet later nog lang genoeg werken. Dit geeft mij tijd om wat te klussen en knutselen in huis en actief te zijn bij Volt. We kunnen in Enschede overal met de fiets heen en als het moet, lenen we een auto. Ik verplaats mij meestal per (electrische) fiets met fietskar of wandelend. Je komt mij tegen in de stad, wandelend over straat naar de supermarkt, de bouwmarkt, bij de peuter speelgroep of bij het zwembad.

Politieke motivatie
We zijn bezig met het isoleren/verduurzamen met ons huis, we hebben geen auto, we kopen alleen nieuwe kleding als het nodig is, gooien geen eten weg, we gebruiken wasbare luiers en zijn niet van plan de komende tijd nog ver op vakantie te gaan. Toch hoor je dat het niet de goede kant op gaat met het klimaat en de invloed van de mens op de aardbol. We zijn met teveel mensen, we consumeren overmatig en gaan niet goed om met de natuur. Kan ik het dan nog wel maken om een kind op de wereld te zetten? Na daar toch bewust wel voor te hebben gekozen, voel ik nu ook de verantwoordelijkheid.

De verantwoordelijkheid voor de toekomst van mijn kind en volgende generaties, weegt zwaar. In 2050 hebben we hopelijk een energieneutrale samenleving. Tegen die tijd is mijn zoon ongeveer klaar met zijn opleiding. Maar dan moet de weg al ingezet zijn. Ik ben nu dus van (ongeveer) de laatste generatie die het verschil kan en moet maken! Ik wil niet aan de kant staan en roepen, maar daadwerkelijk actie ondernemen, met name op het gebied van duurzaamheid en slimme/creatieve technische oplossingen. Daar hoort wat mij betreft ook goede huisvesting, onderwijs en een circulaire economie bij. Ik denk dat de politiek daar een belangrijk onderdeel bij is, bij het maken van een duidelijke visie, goede technisch onderbouwde plannen en het stimuleren hiervan. Ik denk dat mijn technische achtergrond en analytische kijk kan helpen bij het maken van goede keuzes. Volt spreekt mij aan omdat dit een Europese en progressieve partij is met een duidelijke visie en waardes.

Anna Kaal.mp4

Wetenswaardigheden

Tijdens mijn studie heb ik in Frankrijk gestudeerd en een stage gedaan in Japan. Hier heb ik in levende lijve gezien dat je rekening moet houden met culturele verschillen, dat een Europese unie en goede samenwerking echt veel voordelen heeft en hoe goed we het eigenlijk al voor elkaar hebben in Nederland.

Mijn hobbies zijn onder andere klussen in de schuur, tuinieren, survivalrun/bewegen, piano spelen en creatief bezig zijn.