Oscar
Escobosa Bosman

Kandidaat #3 gemeenteraadsverkiezingen 16 maart 2022

Focus:

  • Vertrouwen in de politiek herstellen

  • Een menselijke maat


Loopbaan

  • IT-consultant GOconnectIT

  • Callcentermedewerker bij KPN Enschede

  • Gastheer bij FC Twente


Opleiding

  • Technische bedrijfskunde - Universiteit Twente

"Het vertrouwen in de overheid is nog nooit zo laag geweest. Maar dit komt doordat de overheid geen vertrouwen heeft in haar eigen inwoners. Ik wil me er voor inzetten dat op sociaal gebied de menselijke maat wordt gebruikt. En dat bij het oplossen van problemen voor een grensoverschrijdende aanpak wordt gekozen."

Wie is Oscar?

Ik ben Oscar Escobosa Bosman, 32 jaar en geboren en getogen in Enschede. Op mijn twaalfde ben ik met mijn familie naar Lelystad verhuisd, maar na mijn middelbare school ben ik weer terug naar Enschede gekomen om te studeren. Ik ben begonnen met Technische Natuurkunde aan de UT, maar uiteindelijk gewisseld naar Technische Bedrijfskunde. Tijdens mijn studie ben ik behoorlijk actief geweest; ik ben bestuur geweest bij Studievereniging Arago, bij het Overleg Studieverenigingen en ook een jaar lid geweest van de Universiteitsraad namens UReka. Een grote hobby van me is koken en bakken, maar hou er ook van om mijn nutteloze-feiten-kennis te laten zien bij een pubquiz. Daarnaast game ik graag op mijn Nintendo Switch en hou ik van muziek en het bezoeken van festivals.

Dagelijkse bezigheden

Tegenwoordig ben ik IT-consultant bij GOconnectIT en hou ik mij bezig met het inrichten en implementeren van software voor het uitrollen van glasvezel. Ik ga bij aannemers langs om hun proces in kaart te brengen en ons systeem daaraan aan te passen. Ik heb hierbij geleerd om goed te luisteren, maar ook om de juiste vragen te stellen. Ik ben van mijzelf vrij analytisch en dat komt hier goed bij van pas. Daarnaast ben ik lid van de activiteitencommissie bij mijn werk. Ik woon in de wijk Velve-Lindenhof op loopafstand van de stad. Op zaterdag vind ik het fijn om naar de markt te gaan voor mijn wekelijkse inkopen. Ik woon om de hoek bij m’n vader waar ik regelmatig langs ga voor een kop koffie, een biertje of om Formule 1 en FC Twente te kijken.

Waarom ga ik de politiek in?

Net als veel anderen maak ik me zorgen om de staat van de wereld. De klimaatcrisis en de groeiende sociale ongelijkheid zijn grote bedreigingen, maar politici lijken hier maar geen goede oplossingen voor te vinden. Deze problemen houden niet op bij de grens en ik mis echt een grensoverschrijdende aanpak. Toen ik van Volt hoorde was ik ook erg blij. Eindelijk een partij die met een pragmatische en positieve insteek naar oplossingen zoekt. Daarom ben ik lid geworden van Volt.

Er wordt veel gezegd dat mensen het vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt. Maar dit is begonnen toen de overheid haar eigen inwoners niet meer vertrouwde. Dat is voor mij een belangrijke reden om de politiek in te gaan. Het vertrouwen moet hersteld worden en dat kan alleen als de gemeente een menselijke maat hanteert. Als ik verkozen word wil ik me hier graag voor inzetten.

Weetjes

Een vraag die ik vaak krijg is waar mijn achternaam (Escobosa Bosman) vandaan komt. Mijn opa kwam in de jaren 60 vanuit Spanje naar Enschede om als gastarbeider in de textielfabrieken te werken. In Enschede kwam hij mijn oma tegen waar hij mee getrouwd is en twee kinderen mee heeft gekregen. Vanwege de regels die er toen waren, is mijn vader geboren met de Spaanse nationaliteit, ook al was dat in Enschede. Hij heeft daarom naar Spaanse gebruik een achternaam gekregen als een combinatie van de achternaam van zijn vader (Escobosa) en zijn moeder (Bosman). Mijn vader heeft later de Nederlandse nationaliteit gekregen en toen ik geboren werd kreeg ik de volledige achternaam van mijn vader. Dus eigenlijk is Escobosa Bosman gewoon een typisch Twentse naam.